Правнуците на журналиста Макгахан ще посетят Плевен

16:47, 31 май 17 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правнуците на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан пристигат в България, за да изминат неговия път по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. Това съобщава пресцентърът на община Плевен.  На 04 юни четиринадесетте американски граждани ще посетят Плевен, ще разгледат Панорамата, ще се срещнат с ръководството на община Плевен и с писателя Пелин Пелинов, автор на книга за именития им предшественик. В техния маршрут са още Вършец, Велико Търново, Елена,  Несебър, Созопол, Батак.

На 12 юни на официална церемония в президентството на Република България  Джанюариас Макгахан ще бъде награден посмъртно с орден „Стара планина” I степен от президента Румен Радев в присъствието на неговите наследници и посланика на САЩ.

Организатор на посещението е фондация „Ние, българите по света” с председател Михаил Томов, по чиято идея е построен паметник на Васил Левски в Чикаго. Съорганизатори са Асоциацията на българските училища в чужбина, Американският научен център в София и др.

Роденият в средата на 19 век американски журналист  Джанюариас Макгахан е известен както с репортажите си за вестник "Дейли нюз" по време на Руско-турската Освободителна война, така и с разследванията си за широкомащабните зверства на турската армия над цивилното българско население след неуспеха на Априлското въстание. Тези негови репортажи, публикувани във вестник „Дейли Нюз“ и препечатани от други вестници, предизвикват във Великобритания широка вълна от обществено негодувание срещу Турция.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама