Анкара: Въоръжаването на кюрдски милиции с американско оръжие е грешка, която трябва да бъде поправена

15:12, 31 май 17 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция заяви, че решението на САЩ да въоръжават кюрдски милиции в Сирия е „изключително опасно“, призовавайки Вашингтон да преразгледа своята „грешка“. Това съобщи АФП.

„Подобни ходове са изключително опасни за единството на Сирия и нейната териториална цялост“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Изказването му идва ден, след като САЩ започнаха да изпращат стрелкови оръжия за кюрдските сирийски милиции.

„Ако търсим стабилност в Сирия, то трябва да се откажем от тези грешки“, посочи още той по време на пресконференция със своя словенски колега Карл Ерявец.

Във вторник от Пентагона съобщиха, че са започнали да изпращат оръжия и превозни средства на кюрдските организации в състава на Сирийските демократични сили – обединение на кюрди и араби, борещи се срещу „Ислямска държава“. В неговия състав влизат и Отрядите за народна защита (YPG), смятани от Турция за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Според Вашингтон кюрдските формирования са сред най-надеждните сили за борба с групировката на терен.

Американските оръжейни пратки включват автомати AK-47 и малокалибрени картечници, заяви говорителят на Пентагона Ейдриън Ранкин-Галоуей.

Изпращането на оръжията започна преди предстоящата офанзива срещу т. нар. столица на "Ислямска държава“ Рака, което е и последният голям бастион на групировката в Сирия. В момента Сирийските демократични сили се намират на няколко километра от Рака, разположени по няколко фронта.

В средата на месеца турският президент Реджеп Ердоган се срещна със своя американски колега Доналд Тръмп във Вашингтон, като темата за въоръжаването на кюрдите също е била засегната. Разговорите между двамата се проведоха само седмица, след като Тръмп одобри оказването на военна помощ за милициите.

Във връзка със срещата Чавушоглу заяви, че „президента ясно е изразил нашата позиция и притеснения по време на своето посещение във Вашингтон. Беше Наблегнато беше това колко рискова и опасна е подкрепата, оказана на YPG“, каза Чавушоглу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама