В началото на лятната ваканция от полицията отправят съвети към родителите на децата

13:22, 31 май 17 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъдат по-бдителни към заниманията на децата си в Интернет отправят съвети от полицията към родителите.

Бъдете до децата си, когато са пред компютъра и търсете в Интернет заедно нещата, които го интересуват! Научете децата си да не дават никакви лични данни в Интернет, дори на приятели, с които много пъти са разговаряли в чатове! Уточнете с децата си кога и при какви условия могат да ползват Интернет!

Научете децата си да не изпращат свои снимки или снимки на свои близки, без да са обсъдили решението с вас преди това! Научете децата си да не отиват на среща в Интернет, без вие да знаете за това!

Научете децата си да не отговарят на електронни писма от анонимни или непознати изпращачи!

Научете децата си да не стартират файлове с неизвестен подател, изпратени по електронната поща или чрез програми за моментни съобщения!

Предупредете ги да не дават паролите си за достъп, освен на вас!

Научете децата си да ви съобщават, когато открият в Интернет нещо вредно, обидно или агресивно!

При опасност или съмнение за такава, подайте сигнал на горещата линия за борба с незаконното и вредно за деца съдържание в Интернет!

И още съвети към родителите, във връзка с предстояващата лятна ваканция:

Уважаеми родители! Само след няколко дни децата излизат във ваканция. По-малките, които посещават детска градина и ясли също ще почиват през лятото. Нека бъдем бдителни, да ги пазим да ги научим да бъдат смели, но предпазливи. 

Не изпускайте никога от поглед детето си, особено на места с много хора! Не оставяйте децата си без надзор, когато сте в супермаркет, в игрална зала, в кино или в парка!

Научете децата си да ви казват винаги къде се намират, с кого си играят или с кого излизат! Научете децата си да знаят собственото си и вашето име, телефона, адреса на жилището ви.

Научете децата да не играят на опасни места /оживени улици, водни басейни, гористи и изолирани местности/!

Предупредете децата си, че ако се загубят в населено място, трябва да се обърнат за помощ към полицай или служител на охрана. Ако наблизо няма такъв, към майка с дете! В случай, че детето ви се изгуби позвънете веднага на телефон 112.

Внимавайте, когато детето ви получава пари и други подаръци! Разберете кой и защо му ги дава!

Бъдете бдителни, когато някои хора, дори семейни познати проявяват особено внимание към детето ви или се усамотяват с него!

Когато детето ви системно и продължително се застоява с нечие жилище, проверете  с кого и защо го прави!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама