Фандъкова участва в обществен форум за зелена София

12:07, 31 май 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаването на зеления и устойчив град започва с правилното устройствено планиране. Предизвикателството, пред което ние сме изправени е да намираме баланса между предприемачите, проектантите и активното гражданско общество, като най-силните и легитимни инструменти затова са законодателството и градоустройствените регламенти, тоест плановете. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на Обществен форум за зелена София "Как да изградим по-устойчив и атрактивен град с проактивна стратегия за градско планиране и мобилност”.

На обсъждането за визията на столицата присъстваха на Н.Пр.Посланика на Франция Ерик Льобедел, главният архитект на София – арх.Здравков. Събитието се организира съвместно от Френски културен институт с участието на френски експерти в областта на градското планиране като Ерик Жан-Баптист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж. 

Миналата година общинският  съвет възложи изработването на Визия за развитие на София в един по далечен хоризонт - до 2050 година. Необходимо е да се отговори на актуалните въпроси - къде да в София да се разположи бъдещото сити, то едно ли да е, как да съхраним най-ценното за нашия град,  планината и достъпа до нея. Важно е да се реши и проблемът с конфликта между собствениците на възстановени имоти в комплексите, изградени през 70-те и 80-те години и собствениците на апартаменти в тях, надява се кметът на София.

В дългосрочен хоризонт ние трябва да решим как искаме да развиваме София - като компактен и устойчив град или разпръснат град. Разчитаме на международния опит в това ни усилие, за промяна на града и превръщане на центъра като исторически и пешеходен с максимално запазване духа на стара София. Затова поканих екипа на световно известния датски урбанист Ян Геел, който до октомври да представи своя анализ за центъра на София. Разчитам и на огромния френски опит в областта на градското планиране, за да променим приоритетите, както и на сътрудничеството ни с парижкия район Маре в опита за опазване на историческите градски зони, каза също Фандъкова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама