В Кубрат събират разделно излязло от употреба електронно и електрическо оборудване

10:01, 31 май 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кампания за разделно събиране на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори организират община Кубрат и организации по оползотворяване, с които общината има сключен договор.  Отпадъците могат да се предават безвъзмездно в пункта за събиране в сградата на община Кубрат на ул. „Княз Борис I“ №1 до 10 юни, съобщиха от общинската администрация.

Всеки гражданин може да предаде за рециклиране излязло от употреба оборудване от типа на: големи домакински уреди /хладилници, перални машини, готварски печки, котлони, микровълнови, ел. радиатори, ел. вентилатори и др./; малки домакински уреди /прахосмукачки, тостери, ютии, фритюрници, кафе машини, и др./; информационно и телекомуникационно оборудване /копирно оборудване, компютри, лаптопи, принтери, тел. апарати, факс апарати, безжични телефони, клетъчни телефони, модеми, рутери, мрежово оборудване, кабели, мишки, клавиатури, слушалки, батерии и др./; потребителски уреди /радиоприемници, телевизори, видеокамери, видеокасетофони, музикални инструменти и др./; газоразрядни лампи /прави луминесцентни лампи/. Събират се само цели лампи; електрически и електронни инструменти с изключение на големи стационарни единици промишлено оборудване /бормашини, триони, шевни машини, градинарски инструменти и др./.


Инициативата е част от системата за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване на Община Кубрат. Целта на кампанията е да покаже, че излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Така ценните природни суровини, вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени. Изхвърлянето им на нерегламентирани места или в съдовете за битови отпадъци причинява вреди на околната среда и оказва негативно влияние върху хората, прониквайки в почвата, водите и въздуха, допълват от общинската администрация. За подробности и запитвания гражданите могат да се обадят на тел.: 0879918179 - гл. експерт еколог.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама