Хърватия пред местни избори с национално значение

18:28, 19 май 17 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватските избиратели ще гласуват в неделя на избори за местни органи на властта, но този вот надхвърля местното равнище и придобива общонационално значение. От него ще зависи дали управляващата в момента партия Хърватска демократична общност (ХДО) ще остане на власт в коалиция с някоя от другите партии или тя ще загуби още повече влияние и страната ще бъде изправена пред поредните предсрочни избори за парламент. Това информира БГНЕС.

Вотът в неделя се провежда на фона на серията скандали, които разтърсиха хърватската политическа сцена. Последният от тях бе разпада на управляваща коалиция между ХДО и либерално-реформаторската партия МОСТ. Налице е и разцепление вътре в ХДО.

На 27 април премиерът Андрей Пленкович уволни четири министри от МОСТ, които преди това поискаха оставката на финансовия министър Здравко Марич от ХДО. Според тях носи отговорност за случая „Агрокор“ - другият голям скандал, на чийто фон се повеждат сегашните избори. В знак на протест лидерът на МОСТ Божо Петров обяви оставка като председател на парламента и излизането на партията от управляващата коалиция.

ХДО има 58 места в 151-местния парламент и за мнозинство се нуждае от още 18 депутатски гласа. До кризата 13 от тях бяха на МОСТ. „Агрокор" е най-голямата балканска марка за продажби на хранителни стоки, това е холдинг с не само селскостопанска дейност, в който работят

60 000 души. Две трети от персонала на "Агрокор" са от Хърватия, поради което тази верига е най-големият работодател в страната. Водещ бизнес на групата е веригата от супермаркети „Конзум”, но бизнес предприятието е придобило и широка гама от компании, включително в селското стопанство, производството на храни, туризма и дистрибуцията.

Приходите на базираната в Загреб са 6,7 млрд. евро и те представляват 15% от хърватския брутен вътрешен продукт. Но холдингът изпадна в тежка дългова криза със задължения от над 6 млрд евро. И понеже той е жизненоважен за икономиката на страната, парламентът й одобри в края на март закон за защита на националната икономика при фалита на ключови фирми. Предстои битка да не се допусне разпростирането на проблемите на „Агрокор” както върху хърватската, така и върху регионалната икономика. Шест банки кредиторки на ”Агрокор” казаха в началото на април, че работят усилено по осигуряване на ново финансиране на „Агрокор”. Руските държавни банки Сбербанк и ВТБ са основни кредитори на „Агрокор”.

Премиерът Андрей Пленкович е абсолютно убеден, че ще остане на власт. Това обаче би могло да се случи, ако на местните избори ХДО спечели с голямо мнозинство. Тъй като много фермери са засегнати от кризата с „Агрокор“, те могат да дадат гласа и за Хърватска селска партия, в която Пленкович вижда потенциален партньор. С увеличеното си представителство на местно равнище тя може да направи

коалиция с ХДО, макар и да има само петима депутати в парламента, но Пленкович може да заложи на коалиция на малцинството. Другата голяма партия Хърватски демократичен съюз (ХДС) не изключа да даде в парламента рамо на тази коалиция, макар да изключва директно коалиране с ХДО.

В същото време убедителната победа на ХДО на местния вот изобщо не е вързана в кърпа. При значителна загуба на гласове и при „равен резултат“ от вота за големите партии, не е изключено тя да изгуби обществен кредит на доверие и страната да стигне до нови парламентарни изори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама