Облекчават наемането на работници от трети страни за туризма

17:27, 19 май 17 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не повече от седмица ще отнема получаването на виза за сезонна работа в туризма на граждани на трети страни. Това е договорено между четири министерства, а новият правилник вече е публикуван в сайта на Министерството на труда и социалната политика. В него са премахнати всички досегашни пречки за наемане на персонал от Украйна, Беларус, Молдова, Русия, съобщи във Варна вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

От работника ще се изискват само копие на паспорта и подписан договор, а финансовите му разходи ще са около 50 евро – 35 за виза и 15 за застраховка. Отпада изискването за преведени дипломи и удостоверения за квалификация, а работодателят няма да доказва търсенето на работна ръка чрез публикации в медиите и само ще декларира, че на наетите хора са осигурени всички условия, вместо да представя сключен договор за наем на квартири.

За момента сезонните работници могат да пребивават у нас за срок от 90 дни. „Сега работим върху удължаването на срока до 5 месеца, което се извършва със запитване до Европейската комисия. При положително становище ще обхванем целия сезон – от май до октомври“, каза още Симеонов.

По думите му е поет ангажимент за промени в Закона за туризма и Закона за устройство на територията, с които да се премахне възможността на територията на националните туристически обекти да се разполагат преместваеми обекти. „Смятаме, че бараките съсипват туризма, а не му помагат“, обясни Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама