Мултимедиен проект тълкува смисъла на азбуката ни

10:34, 19 май 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С представяне на мултимедийния проект „Азбучна истина“ в духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ днес във Варна започват Кирило-Методиевите дни. По традиция те се провеждат в периода между 11 и 24 май с цел да се привлече вниманието към личностите и делото на светите братя и да запълни със смисъл времето между датите, когато Църквата и държавата отбелязват паметта им.

Азбучна истина“ представлява тълкуване на смисъла на азбуката ни, която не е била просто набор от знаци, а е предавала основните истини на християнството, обясниха организаторите от Варненската и Великопреславска митрополия. Проектът ще има две представяния днес – от 11 и от 14 ч., както и на 24 май пред морския храм „Св. Николай Чудотворец“.

Тази вечер от 18 ч. историкът доц. Веселина Вачкова ще изнесе лекция за владетелите християни преди покръстването, а аудиторията ще има възможност да се включи в дискусия по темата с участието на д-р Росен Русанов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

На 24 май за първи път пространството пред храма „Св. Николай Чудотворец” ще се превърне в Площад на кирилицата. Денят ще започне с празнична света литургия и до вечерта различни прояви на открито ще акцентират върху християнската мисионерска същност на делото на братята Кирил и Методий. В тях ще участват свещениците и християните от енорията при храма и всички желаещи, които преминават през деня оттам.

Предвидени са базар на православна литература, представяне на автори и книги, църковни песнопения и четене на житията на двамата светци.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама