Расте броят на учениците с наднормено тегло в Разградско

09:18, 19 май 17 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Разградска област, съгласно оценката на здравословното състояние на организираните детски и ученически контингенти за учебната 2015/2016 г. наднорменото телесно тегло като процент се увеличава във всички възрастови групи. При децата от 3,8% на 4,7%, при учениците на възраст от 7 до 14 години от 7,8% на 8,4% и при учениците до 18 години от 5,4% на 8,1%. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция по повод Европейс­кия ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес. Кампанията се провежда вече осма година.

От регистрираните заболявания и аномалии при основния профилактичен преглед на децата и учениците в област Разград затлъстяването е на първо място, отбелязват още от здравното ведомство.

Данните на Световната здравна организация сочат, че между 30 и 80% от хората на възраст над 18 години са с наднормено тегло в почти всички държави в Европа. То и затлъстяването са причина за над 1 милион смъртни случая всяка година. В България от наднормено тегло страдат 2 милиона възрастни, а 1 милион от тях са със затлъстяване. По данни на СЗО България е на 5-то място по затлъстяване при децата в Европа. Световната федерация за борба със затлъстяването прогнозира, че ако не се предприемат мерки, до 2025 г. у нас ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или затлъстели. Това означава, че 8000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.

Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играе, както семейството, така и медицинските специалисти и учителите за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот,  здравословно хранене и физическа активност и спорт, отбелязват специалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама