Калоян Паргов: Спасихме 36 млн. лв.за Столичния автотранспорт

08:49, 19 май 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 36 милиона лева приходи ще влязат в Столичния автотранспорт след отхвърлянето на доклада за удължаване на концесионния договор на фирма „Карат С“. Те ще спомогнат за закупуване на нови автобуси. Това каза лидерът на БСП – София и председател на социалистите в СОС Калоян Паргов, след сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, на която предложението за удължаване с още две години на договора с „Карат С“ беше отхвърлено от съветниците.

„Предложението беше обяснено с факта, че общината е в невъзможност да закупи навреме нови автобуси за Столичния автотранспорт и да гарантира осъществяването на обществения превоз, обясни Калоян Паргов. - Това щеше да е поредният подарък на управляващите в Столична община към благодетелите на ГЕРБ - така, както беше направено в предизборната кампания. Всички помним как през март подариха на “Юнион Ивкони“ междуградските превози за сметка на протеста на „Карат С“ тогава. А сега имаха намерение да компенсират Миролюб Столарски като му удължат договора за още две години. Тази идея обаче беше съшита с бели конци. И най-вече – щеше да ощети Столична община. Тук обаче е важен друг въпрос – кой носи отговорност за забавените поръчки? Нима не знаеха, че през 2017 година изтича този договор, за да може навреме да направят поръчките, с които да закупят нови екологични автобуси на природен газ или метан?“.

Зам.-председателят на групата на БСП в СОС Милка Христова цитира и решение на Сметната палата, която извърши одит на дейността на ЦГМ по настояване на общинските съветници от групата на БСП Лява България. „Проверката по наше настояване беше за периода от 2014-а до юни 2016-а година. Точно преди два дни докладът с резултата от тази проверка беше качен на страницата на Сметната палата в интернет, обясни тя. - На 122-а страница от този доклад Сметната палата заявява, че миналата година, когато СОС е взел решение за продължаване срока на изтекъл договор за друг външен оператор, на практика е действал при липса на компетентност. Тъй като съгласно чл. 6, ал. 6 от Наредба 2, компетентен е областният управител. Всъщност най-висшият одитен орган в страната е категоричен, че решението е взето при липса на компетентност или при липса на основание. Всичко това мога да го квалифицирам само с една дума – пълно безхаберие!“. 

Калоян Паргов поиска отговор на въпроса кой носи отговорност за липсата на компетентност на администрацията в Столична община. „Ако е кметът – да си каже, ако са я подвели – да посочи лицата и да ги накаже, заяви той. - Но не може администрацията в Столична община да продължава да буксува и да си играе с милиони софиянци“. Според лидера на БСП – София липсата на компетентност и отговорност от страна на администрацията в СО е проличала и от предложената прогнозна бюджетна рамка в периода до 2020 година. „В нея се видяха много слабости и пропуски в планирането", категоричен е Паргов. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама