Болници във Великобритания станаха обект на кибератаки и искане на откуп

19:24, 12 май 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редица обекти от националната система за здравеопазване във Великобритания станаха обект на кибератака, съобщи телевизионният канал „Скай нюз”, предаде БГНЕС.

До момента за хакерска атака са потвърдили 16 организации. Засегнати са здравният фонд в източната и северната част на графство Хартфортшър, северно от Лондон, университетски клиники в Блекпул, Североизточна Англия, и Колчестър, Югоизточна Англия, фондът за обществено здравеопазване в графство Дарбишър, както и най-големият здравен фонд Barts, който съобщи за блокирани компютри в четири свои болници – The Royal London („Ройъл Ландън"), St Bartholomew's („Сейнт-Бартоломюз"), Whipps Cross („Уиппс Крос") и Newham („Нюхем").

В следствие на кибератаката много болници прекратиха приема на пациенти, с изключение на отделенията за спешна помощ. Активирана е практиката за прехвърляне на спешни пациенти към други лечебни заведения.

Отговарящата за защитата на националната система за здравеопазване от кибератаки организация NHS Digital (Ен Ейч Ес диджитъл”) съобщи, че компютрите са блокирани от вируса Wanna Decryptor. Все пак нападателите не са получили достъп до личните данни на пациентите.

В разследването на инцидента се включиха националният център по киберсигурност и националната агенция за борба с престъпността.

Електронното издание на в. „Гардиън” съобщи по-рано, че нападателите искат откуп за възстановяване на работата на компютърните мрежи на медицинските институции.

Също днес стана известно, че обект на сходна атака е станала и испанската комуникационна компания „Телефоника”, а нападателите са искали откуп в биткойни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама