Подкрепата на предприемачеството и развитието на високотехнологичния бизнес - основен приоритет на Министерството на икономиката

17:50, 12 май 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Подкрепата на предприемачеството и развитието на високотехнологичния бизнес в България са от основните акценти в работата на Министерството на икономиката“. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на  XVII Общо събрание на Конфиндустрия България на тема: „Индустрия 4.0: Предизвикателства и възможности за предприятията през Новата индустриална революция“. Участие във форума взеха още Пиетро Луиджи Гиа, бивш председател на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони, новоизбран председател на Конфиндустрия България, председателят на Конфиндустрията Винченцо Боча, посланикът на Италия в България Н.Пр. Стефано Балди и заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов. 

Зам.-министър Борисов подчерта, че Министерството на икономиката отделя специално внимание на темата за „Индустрия 4.0“ и процесите на дигитализация на икономиката и индустрията. Той напомни, че министерството е предприело редица инициативи за развитието на цифровата икономика, сред които изготвяне на Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0) и организиране на международната конференция "Индустрия 4.0 - Дигитализация и перспективи за растеж на българската икономика". “Индустрия 4.0 е повече от това да бъде развиван само дигиталният сектор, тя е дигитализация и на старите производства и създаване на нови бизнес модели, които ще са определящи за конкурентоспособността на предприятията”, заяви заместник-министърът. В тази връзка той приветства настоящия форум, който, по думите му, ще покаже италианския модел за дигитализация на икономиката. 

Икономическият заместник министър изрази подкрепа на думите на Н. Пр. Стефано Балди, че България и Италия трябва да работят като един отбор. Председателят на Конфиндустрията Винченцо Боча от своя страна поздрави Лъчезар Борисов за това, че повдига темата за синергията между институциите и бизнеса.  „Страната ни е известна за инвеститорите и като място, където може да се развива технологичен бизнес, има стабилна икономическа среда и хора, отворени към новостите в бизнеса”, подчерта зам.-министър Борисов. Той изрази увереност, че това ще доведе до нови инвестиции от Италия, защото икономическата политика, която провежда България спомага за реализацията на успешни проекти във високите технологии и в секторите с висока добавена стойност.

Заместник-министър Борисов поздрави избирането на новия председател на Конфиндустрия България – г-жа Мария Мерони и изтъкна важната роля на бившия председател г-н Пиетро Луиджи Гиа като важна фигура в историята на италианското предприемачество в България. 

За периода 1996-2016 г. Италия се нарежда на 4-то място по размер на преките инвестиции в България. През 2016 г. преките чуждестранни инвестиции от Италия са положителни и възлизат на 7.3 млн. евро.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама