Гръцки съд осъди двама шведски граждани по обвинения във връзки с ИД

15:52, 12 май 17 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцки съд осъди на по 15 години зад решетките двама мъже с шведски паспорти по обвинения в участие в терористична организация и притежание на предмети с военно предназначение, съобщиха източник от съда и шведското радио, предаде БГНЕС.

Адвокатката на осъдените каза, че те имат статут на бежанци в Швеция и ще обжалват, но до приключване на делото им на втора инстанция остават под постоянен арест.

Единият от осъдените е 29-годишен босненец, а другият – 19-годишен йеменец. Те са задържани през януари 2016 в град Александруполис до границата с Турция.

В багажа им са открити два ножа мачете, военни униформи, валута от различни държави и други принадлежности за участие в бойни действия.

Двамата мъже твърдят, че са купили вещите законно в Атина като сувенири.

Гръцката полиция смята, че двамата са се опитвали да преминат в Сирия, за да се присъединят към терористичната групировка „Ислямска държава”.

29-годишният босненец е арестуван в Босна през 2005 след като при обиск в дома му са намерени пояс с експлозиви, взривни вещества и видео материал, на който мъж с покрито лице заплашва с атентати американския Капитолий и Белия дом.

Босненецът е получил 14-годишна присъда в Босна, но е бил освободен през 2011. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама