Пади Ашдаун: ЕС трябва да сложи ред на Балканите

15:43, 12 май 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След президентските избори в Австрия и Франция, както и парламентарните в Холандия ние преодоляхме периода на несигурност и крайно време е Европейският съюз да се върне на Балканите.

ЕС трябва да сложи ред в хаотичното положение в този регион. Това каза бившият върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина Пади Ашдаун в интервю за „Дневни аваз“, предаде БГНЕС.

Той очаква дипломатическата офанзива на Париж и Берлин на Балканите, към която да се присъедини и Холандия.

„Немарливостта на ЕС доведе до задълбочаване на проблемите на Балканите. Всички очакваха, че ще имаме проблеми в Косово, но сега виждаме, че Македония и Босна са бурето с барут на Балканите“, предупреди Ашдаун.

Според него победата на президентските избори във Франция на Еманюел Макрон и добрата перспектива за Ангела Меркел да запази канцлерския си пост наесен дават шанс за по-мощно настъпление на ЕС на Балканите.

Британският дипломат очаква конкретни ходове да бъдат направени още тази есен. „Не смятам, че ще се чакат резултатите от изборите за Европарламент в края на 2019 г. Ще се действа много по-бързо“, предупреди Ашдаун.

Той очаква Великобритания да играе важна роля, независимо от напускането на ЕС, защото властите в Лондон ще се опитат да компенсират отрицателните последици от Брекзит чрез по-тясно сътрудничество с ЕС в областта на сигурността и външната политика.

Ашдаун припомни, че догодина в Лондон ще се състои международна конференция за Балканите, където очаква да се подпечата процеса за бъдещето на региона, който вече от 100 години насам предизвиква вниманието на Европа със своята нестабилност и конфликти.

По време на мандата си като върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина Пади Ашдаун бе запомнен с многобройните си намеси и директните смени на политици, за които се смяташе, че пречат на изпълнението на Дейтънското мирно споразумение. Това споразумение сложи край на войната в Босна и Херцеговина /1992-1995 г./. Ашдаун също така категорично се противопоставяше на опитите да бъдат укривани военнопрестъпници от времето на конфликта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама