Отлично представяне на отбора на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ на Фестивала на Роботиката в гр. Русе

15:36, 12 май 17 25 753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Членовете на отбора ПГМЕТТ „Христо Ботев“ спечелиха грамота за отличие в категорията "Отборна игра" и много награди от спонсорите на състезанието, съобщиха от училището.

„Фестивалът на Роботиката“ се проведе в неделя - 7 май в сградата на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Събитието е организирано съвместно със SAP Labs България по Националната програма „Роботика за България“. Във фестивала участваха общо 13 отбора от училища в Русе, Варна, Шумен, Разград и Силистра.

Състезанието включваше 4 етапа, съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL):

Снимка: ПГМЕТТ „Христо Ботев“

„Робо дизайн“ - учениците представиха конструкцията, приставките и програмите на своя ЛЕГО робот.

В „Отборната игра“ трябваше да изпълнят конкретна задача като работят съвместно в екип. Отборът на ПГМЕТТ се справи блестящо, за което свидетелства и грамотата, която учениците получиха.

За „Проектната задача“ всеки отбор представи работата си по избрана тема, свързана с конфликт между хората и животните. „Изсичането на горите“ е темата, върху която работиха състезателите от ПГМЕТТ. Членовете на отбора представиха своите идеи, които са свързани с мерки за опазване и възстановяване на горите в община Шумен.

Надпреварата с Лего роботите се проведе в етапа наречен „Робо Игра“. Всеки отбор имаше право на три пускания (мача) на робота си на работното поле. Всеки мач бе с продължителност 2 минути като за това време роботът трябваше да изпълни мисии, свързани със „спасяване“ на различни животни, разположени на работното поле.

Отборът на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ бе в състав: Венко Димитров Весков, Ибрям Светославов Илиев и Иван Иванов Иванов от 10 клас (специалност „Автомобилна мехатроника“),  Даниел Радославов Рачев от 9 клас (специалност „Компютърна техника и технологии“) и Стоян Димитров Цветанов от 9 клас (специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“).

Снимка: ПГМЕТТ „Христо Ботев“

Ментори на отбора са инж. Недялка Йорданова, инж. Иван Николов и Иван Пенчев Иванов. Учениците имаха възможност да се запознаят с други отбори, да обменят опит и идеи с тях.

По време на работата си по Програмата учениците се забавляваха докато конструират, програмират и експериментират. Те придобиха опит за работа в екип, научиха се да си помагат взаимно и да ценят мнението на другия, разказаха менторите на отбора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама