Майка от Пловдив обвинява социалните, че поставят 14-годишната й дъщеря в риск

15:27, 12 май 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14 годишно момиче с тежък диабет и Хашимото е в нефрологията на УМБАЛ "Св. Георги" след бъбречно усложнение, а около него се завихря скандална история, в която са забъркани разведените родители, социалните, "Закрила на детето", полицията, Център за деца в риск в Пещера, предаде БГНЕС.

Взаимоотношенията, обвиненията, постъпките в тази история ще станат проблем на прокуратурата, тъй като предстои проверка. В това време лекарите се борят за живота на момичето.

Родителите са разведени от няколко години, момичето е по-голямата дъщеря в семейството. Тя тежко понася разрива и прави опит за самоубийство, когато е при баща си в село до Пловдив. После сама определя пред съда, че предпочита да остане при майка си в Пловдив, което пък настройва бащата срещу нея. Поведението и смущава майката и тя се обръща за помощ към социалните. Днес майката твърди, че е писала под диктовка на социалната служителка обвиненията срещу дъщеря си- че не се прибира у дома, агресивна е, иска пари. По- нататък в историята се намесват и твърдения за проституция на момичето, както и за употребата на наркотици. В крайна сметка на 4 април сутринта в дома на майката идват социалните с полиция и насила извеждат момичето. Настаняват го в Център за деца в риск в Пещера. Там, обаче, както и в цялото градче, няма ендокринолог, който да следи състоянието на диабетно болното дете, нито персоналът е наясно какви грижи да полага. Майката тръгва по обратния път- иска да си изтегли молбата до социалните и да си върне детето у дома. Среща отпор. След криза момичето е докарано по спешност в Детска клиника на УМБАЛ "Св. Георги" с много високо ниво на захар в кръвта. Днес, седмица по-късно, въпреки полаганите грижи, то е преведено в Клиниката по нефрология заради проблеми с бъбреците. Днес майката, придружена от представители на фондация "Марко М" и адвокат представи пред медиите своята версия на забърканата история. Тя отрича обвиненията спрямо момичето за употреба на наркотици с тест, направен в болницата, от който личи отрицателен резултат на 5-6 вида дрога. Отрече категорично обвиненията в проституция. На въпроса защо все пак се е обърнала към социалните, каза, че дъщеря и контактувала с по-големи деца и тя се бояла как ще и повлияят.

Подобни истории никога не са черно-бели и рядко има само една истина. Безспорното в случая, обаче, е, че болно от диабет дете е поставено в рискови условия. Майката днес показа писмо от персонала на центъра за деца в риск в Пещера, в което пише, че те нямат условия да се грижат за дъщеря и. Тя твърди, че социалните от Пловдив отричат да са получили това писмо. На въпрос какви биха били мотивите на социалните да извършват подобна неправда, адвокатът на фондацията Стоян Доков, наел се със случая, посочи влияние от страна на бащата. Докато страните се разправят, момичето все пак е на най- подходящото за състоянието и място- в болницата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама