Новият френски премиер може да бъде обявен в неделя

15:01, 12 май 17 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избраният от новия президент на Франция Еманюел Макрон министър-председател на страната може да бъде обявен още в неделя, с ден по-рано от очакваното, съобщи телевизионният канал БФМ-ТВ, цитиран от БГНЕС.

Това означава, че името на новия премиер ще стане известно в деня, когато в Елисейския дворец Макрон ще поеме пълномощията на държавен глава.

БФМ-ТВ посочва, че бързането с назначението на премиер е свързано с желанието на Макрон да проведе преговори с известни политици, представители на умереното крило на партията „Републиканци”, за да получи съгласието им да се кандидатират на парламентарните избори от името на центристкото движение „Напред, Република”.

Затова не е изключено за премиер да бъде определен представител на „Републиканци”, което ще е своеобразен залог, че правителството ще следва курс, който в бъдеще няма да доведе до изключване от партията „Републиканци” на онези, които са се кандидатирали от името на „Напред, Република”.

Според БФМ-ТВ „редица политици от лявото крило на тази партия не се решават да се включат в движението на Макрон, който пък се опитва да сформира мощна предизборна коалиция колкото се може по-бързо.

В интервю за телевизионния канал на френския парламент Ел Се Пе членът на „Напред, Република” Арно Лероа каза, че най-вероятен кандидат от средите на „Републиканци” е сегашният кмет на Бордо Ален Жюпе, който е бил и министър-председател, и външен министър на Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама