Златни значки за националките по случай 50-годишния юбилей на бадминтона

14:43, 12 май 17 / Спорт 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Празнуваме половин вековен юбилей, постигнахме доста успехи, но амбициите ни не свършват, сподели председателят на Българската федерация по бадминтон д-р Пюзант Касабян, който е най-дългогодишния действаш шеф на тази позиция в българския спорт.

През годината ще има най-различни прояви, посветени на годишнината. Но истинското тържество ще бъде през ноември по време на традиционния международен турнир.

В Пресклуб „България“ първи със златни значки и специални грамоти бяха отличени състезателките от националния отбор, които се представиха силно на завършилото в Дания европейско първенство. Сестрите Габриела и Стефани Стоеви завоюваха сребърен медал на двойки, Петя Неделчева (на снимката) и Мария Мицова заеха пето място. В индивидуалната надпревара Линда Зачири е девета. Кръг преди края на веригата от 24 турнира за Европейската купа, според треньора Орлин Цветанов Неделчева и Мицова са сигурни носителки на трофея, като водят в класирането с 20 250 т.. пред французойките Емили Лофел и Ан Тран. Всички българки вече имат квоти за световното първенство в Глазгоу (Шотландия) от 21 до 27 август т.г. Преди това сестрите Стоеви и Зачири ще участват на два Гран при.

Наситена е и програмата на най-добрите и при юношите и девойките. За тази възрастова група у нас ще има два сериозни турнира за световната ранглиста – 11-и до 13-и август в Пазарджик (до 19 г.), а от 24-и до 27-и август в Хасково (до 17 г.)

В историята на българския бадминтон Петя Неделчава е най-титулуваната състезателка. Тя има девет европейски купи и над десет медала от първенствата на Стария континент при жените и девойките. На олимпиадата в Атина през 2004 г. завърши на пето място и това е най-високото класиране за този спорт у нас.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама