Близо половината заплата на българите отива за данъци

14:07, 12 май 17 25 461 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Данъчната тежест в България се понася най-вече от средностатистическият работещ в страната, който изкарва прехраната си „на светло“, смята Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

„Тук ние включваме, освен ясните видими, преки данъци – т.е. данъците върху дохода, 10-те процента, които всички плащаме, осигуровкитe. В този число влизат и непреките данъци, които много често се пропускат от хората, защото те не ги виждат. Те са включени в цените на всички стоки и услуги, които потребяваме. Това, което излиза като осреднена сметка за повечето българи е, че между 40 и 50% от нашата брутна заплата де факто отива за данъци“, заяви Николова пред БНР.

40% от произведеното в българската икономика постъпва като данъци в бюджета, като този процент е нараснал с пет на сто за последните пет години, категорична е тя.

Главният икономист на института е на мнение, че през последните години у нас се увеличава ролята на държавата в икономиката и преразпределението през бюджета у нас нараства, което от ИПИ оценяват като отрицателна тенденция.

Николова призна , че средствата (като дял от БВП), които преразпределят през бюджетите си развитите страни от ЕС, са значително по-голям процент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама