Съкровищата на гетския владетел Котела ще бъдат представени в Исперих

12:32, 12 май 17 / Култура 25 829 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалният исторически музей в Разград гостува на Историческия музей в Исперих с изложбата „Могилите на Котела. Последни открития в Сборяново”. Находките на проф. Диана Гергова от няколко проучени могили в Сборяново от 2013 година досега, са експонирани в музейната експозиция в центъра на Исперих, след като почти година бяха в Интерактивния музей на Разград, съобщиха от културната институция в областния град. Официалното откриване на изложбата е от 17 часа.

Котела е велик гетски владетел, а днешно Сборяново вероятно е било столицата му. Дъщерята на Котела е била втората съпруга на Филип II Македонски, а много от намерените златни погребални дарове нямат аналог в света, посочват от музея в Разград.

Снимка: РИМ-Разград

В Исперих ще бъде представено цялото съкровище с изключение на златната диадема, която е на изложба в чужбина. Посетителите на изложбата, обаче, ще могат да се запознаят с нея благодарение на постерите с много снимки и подробна информация.

Исперихчани и гостите на града ще могат да видят реставриран и железния канделабър, който е открит поставен върху глинен олтар в могилата. С прецизен геофизичен анализ учените установяват къде в могилата се е намирал той, а също и много сребърни предмети, стъклени мъниста, керамика, сред която винаги присъстват и няколко керамични изделия, правени „на ръка“. Намерени са и три магически предмета /играчките на Дионисий/ – още едно доказателство, че погребаната там жена е жрица. Намерен е и пръстен на Ерос, който е бил много почитан. 

Снимка: РИМ-Разград

На постер е представена и колесницата, теглена от два коня, погребани в изправено положение, която проф. Гергова разкри през 2013 г. в малка могила, съседна на Голямата свещарска край Исперих. Аналог на тази колесница има само във Франция, в района на Париж, допълват от музея в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама