"Ислямска държава" във финансова криза, бойците й напускат Ирак и Сирия

00:00, 12 май 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) е изправена пред сериозен недостиг на средства в резултат на военния натиск и санкциите, наложени от международната общност, нейните бойци напускат Ирак и Сирия.

Това заяви председателят на Комитета по санкциите срещу ИД и „Ал Кайда“, постоянният представител на Казахстан в ООН Кайрат Умаров на заседание на Съвета за сигурност. Според него, характерът на заплахата от страна на терористите се променя и те продължават да представляват предизвикателство за международната сигурност. "Срещу ИД се оказва постоянен военен натиск, в отговор на което тя извършил редица нападения извън зоните на конфликт. Средствата на ИД намаляха и сега тя съществува в условията на "бюджетна криза", заяви дипломатът.

Умаров посочи, че филиалите на "Ал Кайда" продължават да провеждат терористична дейност в редица райони по света. "В някои райони "Ал Кайда" остава по-силни в сравнение с клетките и групите на ИД, така че възходът на ИД не отслабва стратегическите позиции на "Ал Кайда", каза председателят на Комитета по санкциите към Съвета за сигурност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама