Медиатори приключват със спогодби всяко трето дело

07:00, 12 май 17 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За година и половина, откакто работи Центърът по медиация, реализиран съвместно от Окръжния и Районния съд във Варна, медиаторите са посредничили за разрешаването на спорове по 86 дела, като са проведени точно 100 срещи. Сключените спогодби за периода са 23, което означава, че медиацията е ефективен способ за решаване на спорове за близо една трета от препратените за медиация съдебни дела (27%).

Това бе отчетено на среща между административните ръководители на двете съдилища Марин Маринов и Ерна Якова – Павлова и част от медиаторите. По традиция на тези срещи, които се организират два пъти годишно, се споделят добри практики, обменят се идеи и предложения, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

От началото на тази година са проведени 25 срещи по 29 дела на двете съдебни институции. Сключени са 8 споразумения по спорове за упражняване на родителски права, делби, разводи, частни наказателни дела и др.

Центърът към съдебния район на Варна предоставя услугата безвъзмездно за спорещите в съда страни, а 19-те сертифицирани медиатори работят без заплащане.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама