Райнхолд Митерленер подаде оставка като вицеканцлер и председател на Австрийската народна партия

15:16, 10 май 17 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На специална пресконференция австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер, който е също министър на науката, научните изследвания и икономиката, обяви, че се оттегля от поста вицеканцлер и председател на Австрийската народна партия. Това съобщи ТАСС.

Очаква се австрийският федерален канцлер и председател на Социалдемократическата партия Кристиян Керн да направи специално изявление за бъдещето на коалиционното правителство след оттеглянето на вицеканцлера Митерленер, съобщи австрийската агенция по печата.

Консервативната Австрийска народна партия е създадена през 1945 и е основна политическа сила в страната. Тя участва в коалиционното правителство начело с Кристиан Керн заедно със Социалдемократическата партия.

По-рано Митерленер заяви, че от днешна дата ще прекрати дейността си като ръководител на АНП, а от 15 май напуска постовете си вицеканцлер и министър на икономиката.

Слухове за оставащата на Митерленер като партиен лидер има през последната половин година и те са свързани с нуждата от нов импулс за АНП преди парламентарните избори догодина.

В управляващата коалиция имаше и спорове между министрите от Социалдемократическата и от Народната партия и се заговори за насрочване на предсрочни избори тази есен.

Според наблюдатели социалдемократите може да получат добър резултат, а ако нямат мнозинство, може да сформират нова коалиция с дясната Австрийска партия на свободата, чийто рейтинг е значително по-висок от този на традиционните политически сили.

Очаква се Митерленер да бъде наследен начело на Народната партия от младия, енергичен и най-популярен в страната политик – министъра по европейските въпроси Себастиан Курц.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама