ЕНП подкрепя смесена избирателна система

14:38, 10 май 17 / Политика 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможният компромис между резултатите от референдума и волята на избирателите, представлявана от партиите в парламента, е смесената избирателна система. Това се казва в открито писмо на Единната народна партия до председателя на Народното събрание, информира БГНЕС.

“Във връзка с очевидната необходимост Народното събрание да разгледа промени в изборното законодателство, като резултат от провелия се референдум, Единна народна партия е готова да улесни парламента в неговата работа. За цялото общество е ясно, че политическа партия ГЕРБ подкрепя въпросите от референдума за собствена политическа изгода, от една страна, и, за да се хареса на 2,5 млн. българи, от друга страна. Управляващата партия прави това с ясното съзнание, че подобно предложение няма да намери мнозинство в Народното събрание.

Възможният компромис между резултатите от референдума и волята на избирателите, представлявана от партиите в парламента, е смесената избирателна система. В тази връзка Единна народна партия желае да спести пленарно време, както и разходите за работно време на Народното събрание и прилага по-долу предложението от 40-ото Народно събрание, внесено от учредителите на ЕНП Мария Капон и Елеонора Николова, както и от народният представител Димитър Абаджиев на 24 януари 2008 г. (Проектът на Избирателен кодекс и мотивите към него може да бъде намерен в архива на Народното събрание - http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/9103) Подобен по смисъл и дух законопроект бе внесен и в 39-ото Народно събрание от „Новото време“. Подозираме, че девет години по-късно новият състав на Народното събрание няма да стигне до по-съвършена дълбочина в своето законотворчество, ще спести популистки изказвания на тема кой повече уважава гражданите и ще продължи ефективно своята работа напред”, се казва в писмото на Изпълнителния съвет на Единната народна партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама