Нинова: „БСП за България” е за мажоритарно-смесена система

11:49, 10 май 17 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От „БСП за България” имаме принципна позиция и сме за мажоритарно-смесена система, като в рамките на обсъждания законопроект ще внесем своите предложения. Това заяви на брифинг в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Що се отнася до партийните субсидии, социалистите ще направят предложение за тяхното намаление. А относно заплатите на депутатите, те са убедени, че е трябвало да ги замразят, защото не е справедливо на тримесечие те да се увеличават, докато доходите на хората стоят замразени или реално намаляват с увеличението на цените на много стоки и услуги, е позицията на Корнелия Нинова. Искаме да се замразят заплатите, докато се преизчисли формулата и се намери по-справедлив вариант, допълни тя.

Корнелия Нинова огласи още една тема в НС като обяви, че от ПГ на „БСП за България“ внасят предложените от омбудсмана Мая Манолова промени в ГПК, които засягат работата на частните съдебни изпълнители. И обясни, че те са изготвени след много жалби на граждани и след публични дискусии. Според Нинова не бива да се оставя омбудсманът Мая Манолова сама в тази битка, още повече, че социалистите и в предишния парламент били правили тези предложения. За лидера на БСП този процес е на прав път, защото „искаме да доведем докрай битката с монополите”. В този законопроект ще залегнат няколко неща: да се удължи срокът за призоваване и поне 3 пъти в един месец да бъде търсен длъжникът, като един от тези три дни да е неработен. Но ако длъжникът и по този начин не е призован, тогава съдът служебно ще го прави. Ако и по този начин призоваването не е факт, тогава може да му бъде назначен особен представител, който да защитава правата му в производството. В заповедта за изпълнение трябва да се посочва банкова сметка, по която длъжникът да може доброволно да плати и ако го направи, да не дължи такси. Длъжникът ще трябва да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебен изпълнител, а таксите да не надхвърлят дължимото като стойност. Доходът от труд и пенсия в размер на минималната работна заплата не бива да бъде отнеман от длъжника.

С тези предложения смятаме, че поправяме допуснатите несправедливости спрямо българските граждани, по които те биват осъждани без изобщо да имат информация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама