Цветанов: Внасяме законопроект за изцяло мажоритарна избирателна система

10:16, 10 май 17 / Политика 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От ПГ на ГЕРБ внасяме законопроект за промени в избирателната система, с които предлагаме тя да бъде изцяло мажоритарна. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Подробностите поясни Данаил Кирилов, който подчерта, че от ГЕРБ са изпълнили 100% волята на българския избирател, изразена на референдума и промените са изцяло според въпросите, зададени на последния референдум. Предвиждат се пълни мажоритарни избори в два тура, с пълно мнозинство. Ще има 240 едномандатни избирателни района и районна избирателна комисия от 13 членове. Ще се използва на тези избори активна регистрация, а за българите в чужбина отделен избирателен списък, като гласът им ще се отнесе към последния им постоянен адрес в България. Предвижда се също електронно и дистанционно гласуване, и машинно гласуване. От ГЕРБ са предвидили намаляване на субсидията до 1 лев на получен глас.

ПГ на ГЕРБ ще внесат и законопроект заедно с Обединени патриоти за концесиите, тъй като срещу България се готви наказателна процедура по възникналия проблем.

По отношение на дискусията за заплатите на депутатите, Цветанов поясни, че от ГЕРБ не са против, но това трябва да се направи в дебата за бюджета за 2018 г., защото този въпрос е свързан със заплатите на други категории служещи. Цветанов също изброи няколко дарения, които ще направят със средства, отделени от заплатите си за подпомагане на закупуването на сграда – културно средище за българите в Чикаго, както и за едно момче, което ще получи 1000 лева месечна стипендия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама