Над 1500 четвъртокласници от област Добрич се явяват на „малките” матури

08:55, 10 май 17 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес започва националното външно оценяване за четвъртокласниците. Първият изпит е по български език и литература. На 12 май е този по математика, на 15-и – по „Човекът и природата”, а на 16 май – „Човекът и обществото”, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков. 


Учениците от IV клас в училищата от областта са 1553. На т.нар. малки матури могат да се явят 1535 деца, като останалите са със специални образователни потребности и няма да полагат изпитите. Възможно е броят на децата, които ще се явят на НВО днес, да се промени в зависимост от това дали комисиите към училищата ще допуснат останалите деца със СОП. 


Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата. 


Изпитът по БЕЛ включва 11 задачи, диктовка и текст за четене с разсъждения. Ако за някои от учениците със специални образователни потребности е необходимо, те могат да бъдат подпомогнати от ресурсен учител, обясни Тошков. 


Тестовете по математика, по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. 
След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика. Могат да бъдат вписани по преценка на учителя. 


Резултатите от националното външно оценяване в област Добрич миналата година бяха по-ниски от тези през 2015 г. Средният резултат за областта по математика бе 13,05 при 13,22 точки за 2015 г, по БЕЛ – 13,22 при 13,40 точки за предходната година, по „Човек и природа” – 14,29 при 14,90 за учебната 2014/2015 г, а по „Човек и общество” – 14,23 при 13,18 за предходната година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама