Тръгва делото срещу афганистанеца, запалил националния ни флаг

05:59, 10 май 17 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В специализираният съд тръгва делото афганистанеца Бахир Ярунал, който на 24 ноември 2016 г. запали българския национален флаг по време на протест в центъра в Харманли, предаде БГНЕС.

Делото влезе в съда в края на февруари, а на Ярунал са повдигнати две обвинения. Първото е за поругаване на знамето на България. По време на протеста в центъра в Харманли той свалил издигнатия над столовата български флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го с крака, след което го хвърлил в запаления от протестиращи негови сънародници огън. Второ обвинение на Бахир Ярунал е за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото. Преди да изгори българското знаме той замерял с камъни полицейските служители, влезли в двора на центъра, за да възстановят реда. Ударил с камък в главата един от тях, без да е бил провокиран за това действие, отличаващо се с изключителна дързост.

Според събраните по делото доказателства Ярунал се оказал в България, след като напуснал нелегално Афганистан и пътувал през Пакистан, Иран и Турция. Той е бил задържан от българските власти при опит да премине незаконно българо-сръбската граница, скоро след което бил настанен в центъра в Харманли. Там той поискал международна закрила. На 13 октомври 2016 г. - малко повече от месец преди да извърши престъпленията, за които е обвинен, Държавната агенция по бежанците отхвърля молбата му за предоставяне на статут на бежанец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама