Бозуков към Порожанов: С чиста съвест ще предадем министерството на земеделието

15:09, 04 май 17 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румен Порожанов прие поста министър на земеделието, храните и горите, след като му бе предаден от служебния министър Христо Бозуков, съобщи БГНЕС.

Бозуков каза, че няма да дава съвети на Порожанов. „Той е достатъчно запознат със ситуацията. Знае при какви условия поехме нашето ръководство на МЗХ. Успяхме да се справим с това, което се изискваше от нас като служебно ръководство. Удовлетворен съм, че тази година въпреки тежката ситуация ще успее кампанията по изплащането на субсидиите с месец по-рано. Падна ни още една грижа с решението на ЕК за удължаване на срока по кампанията 2017 за подаване на заявленията. Така че с чиста съвест ще предадем министерството на новия министър и му желая успешна работа и успех в начинанията”, добави Бозуков.

Румен Порожанов каза от своя страна, че за първи път влиза през тази врата (бел. ред. – централния вход на МЗХ). „Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, защото както се казва, последният може да забрави да затвори вратата. Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование. Убеден съм, че проф .Бозуков за три месеца, толкова кратък мандат, е успял да се докосне до разнообразието и сложните проблеми и процеси, които стоят. Лично се надявам в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години. Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим”, подчерта Порожанов. Говорим и за проблеми с „Напоителни системи”, говорим и за други второстепенни разпоредители, които изпитват трудности, затова трябва да положим усилия те да бъдат стабилизирани юридически и финансово, каза Порожанов. Той отбеляза, че много важен въпрос е новият програмен период и приоритетите, които са заложени. Дебатът предстои. Общата селскостопанска политика и председателството също са важни - две неща, които се свързват едно в друго. Това е една от многото важни цели, които трябва да приемем достойно. Това е жизнено важно за нашия земеделски сектор. А нашият земеделски сектор е един от водещите отрасли в държавата. Гордея се, че съм бил по някакъв начин част от този процес в последните години, заяви Порожанов. Той допълни още, че трябва да се разгледат и някои по-краткосрочни теми, които са актуални в момента, за това как да бъдат решени бързо и ефективно. „Благодаря на екипа на министерството за работата, която е извършена и да се надявам, че ще можем да продължим и ускорим някои други теми”, каза още Порожанов.

БГНЕС припомня, че Румен Порожанов е дългогодишен служител на Министерството на финансите – бил е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки.

Между 2001 г. и 2009 г. Порожанов е директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор“ в Министерството на финансите. Между 2009 г. и 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което става директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

На 27 ноември 2014 г. отново е избран за директор на ДФЗ. Корупционен скандал през 2016 година обаче разклати поста му. В началото на февруари 2017 г. служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков поиска оставката на Порожанов заради "назряло обществено недоверие към фонда".

От 1993 г. до 2014 г. Порожанов е заемал различни ръководни длъжности в реалния и в публичния сектор, сред които председател на Борда на директорите на "Арсенал" АД-Казанлък (1993-1999 г.), председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис“ и представител на Годишното общо събрание на акционерите (юни 2010-февруари 2011 г.) и председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (от септември 2009 г.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама