Д-р Ина Божидарова: Най-младото поколение автори и режисьори предлагат остро социални теми

13:59, 04 май 17 / Култура 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В селекцията на Международен фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ Шумен тази година акцентът е върху българска класическа драматургия като „Майстори“ на Рачо Стоянов и „Вампир“ на Антон Страшимиров. Заглавия, който поставят основите на националната ни драматургия и днес отбелязват 110 и повече години от първите си реализации на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. В съвременните си постановки и двете пиеси демонстрират рефлекса на днешните режисьори - Петринел Гочев в „Майстори“ и Маргарита Мачева във „Вампир“, към търсене на неизследвани полета в текста и нов театрален език в сценичната интерпретация. 

„Черното пиле“ с режисьор Мариус Куркински и „Одисей пътува за Итака“ – Владлен Александров са текстове на по-късните поколения драматурзи като Николай  Хайтов и Константин Илиев, присъединили се с творчеството си към класиката на нашата драматургия.

Интересна заявка е прозата на Виктор Пасков „Балада за Георг Хеник“, която за първи път е адаптирана за сцена от режисьора Крум Филипов. И трите текста фокусират един следващ исторически етап, този на социалистическото ни минало, който също е оставил своите образци в литературата и драмата. Сценичните им прочити, поднесени от опитни творчески екипи с изострен театрален усет прозвучават актуално днес, въпреки рисковете на дистанцията във времето и динамиката на политически и социални промени в живота ни.

Камен Донев и Яна Добрева присъстват също с познати на театралната публика текстове в нова интерпретация и театрална визия от режисьорите Стайко Мурджев на „Турбуленции“ и Съби Събев на „Пясъчен пъзел“.  

Най-младото поколение автори и режисьори предлагат остро социални и ангажирани днешния ден теми в спектакли като „Мир Вам“ и „Цигански колела“. Неда Соколовска ни сблъсква в „Мир Вам“ с проблемите на емиграцията, без да се ограничава с гледна точка или натрапчива позиция. Със средствата на документалния, вербатим театър тя ни прави свидетели на ужаса, страха и насилието, принудили стотици хора от различни националности да поемат пътя на емиграцията. В „Цигански колела“ Здрава Каменова и Калин Ангелов избират живота за ромския етнос, представен през интригуваща история, която ни среща с непознати митологичните и фолклорни корени залегнали в бита и психологията на днешните роми.

Изненада предлага Мая Новоселска заедно с музикантите Антони Дончев, Венцислав Благоев, Росен Захариев - Роко, които свирят на живо в спектакъла „Тъгопоглъщач“ и ни въвличат в необичаен трогателен разказ с много въображение, поезия и усмивки за важните неща в живота през погледа на 12 годишната Дафина Георгиева – Роня.

д-р Ина Божидарова

Още за Друмеви театрални празници Шумен 2017

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама