Хемингуей е бил „таен съветски шпионин“

13:09, 04 май 17 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестният американски писател Ърнест Хемингуей е бил съветски шпионин, твърди новопоявила се книга, написана от бивш служител на ЦРУ, информира БГНЕС.

Авторът – бившият служител на ЦРУ Никълъс Рейнолдс, пише в „Писател, моряк, войник, шпионин: тайните приключения на Ърнест Хемингуей 1935-1961 г.“, че писателят е имал таен, двойнствен живот.

Рейнолдс е имал възможността да се запознае със секретни досиета на КГБ, изнесени тайно от Москва. Той твърди, че писателят, носител на награда „Пулицър“, е бил привлечен за агент от предшественика на КГБ – НКВД.Според документите на Хемингуей било дадено кодово име „Арго“, след като той бил вербован от Джейкъб Колос, високопоставен служител на НКВД в Ню Йорк. „Арго не ни предостави никаква политическа информация, макар че непрекъснато изразяваше готовността и решимостта си да ни помага“, гласи текст от досието на НКВД.

Рейнолдс каза пред Си Би ЕС, че трудно можел да възприеме факта, че Хемингеуй е правил нещо за Съветския съюз. „Това, което намерих, беше запис, че Хемингуей се е съгласил на вербовка от НКВД, предшественика на КГБ. Това е като повратен момент в шпионажа. Това е като продажба на недвижимост."

Рейнолдс разясни и специалните отношения на Хемингуей с американските агенции за сигурност, включително ФБР, Държавния департамент, Службата за военно разузнаване и Службата за стратегически услуги - предшественик на ЦРУ.

"[Неговото отношение към НКВД] повлия на много от решенията, които е взел през последните 15 години: къде живее, какво е написал и как е действал", каза Рейнолдс пред „МейлОнлайн“.

"Тази верига от събития дори играе роля в самоубийството му през 1961 година. Голяма част от драмата се разиграва в съзнанието му, където той силно я преувеличава“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама