Съвет за превенция при бедствия и аварии учредяват във Велики Преслав

11:52, 04 май 17 25 605 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Общински съвет за намаляване на риска от бедствия сформират днес във Велики Преслав. Заседанието се провежда с участието на 50 представители на общински и държавни учреждения, работещи на територията на общината.

Председателят на общинския съвет, началникът на полицейското управление в града, управителят на местната болница, шефовете на преславското В и К и електроснабдяване, управителят на комуналната фирма във Велики Преслав, директори на общинските дирекции за финансов контрол и териториално строителство, доброволци от местното формирование на Гражданската защита, кметове на селата участват в работата на заседанието.

То ще сформира Общинския съвет за превенция на риска с председател кмета на общината Александър Горчев и ще гласува неговия състав.

Основаната цел на този Съвет е да набележи мерки и дейности, които да сведат но минимум щетите при евентуални бедствия. За разлика от Общинския щаб за защита на населението, новата структура ще планира мерки за превенция на риска, докато Щабът има за задача да елиминира щетите, причинени от възникнали бедствия и аварии.

За тази цел Съветът за намаляване на риска ще изготви план на потенциално опасните зони на територията на община Велики Преслав, които могат да създадат предпоставки за възникване на бедствие. В този план ще залегнат мерки, касаещи проводимостта на речните корита, състоянието на преливниците на общинските язовири и приоритетно на тези, чиито оток минава през населените места. Това са язовирите в селата Драгоево и Златар и едноименният водоем в резерват „Дервиша“. Некоригираните участъци по Крайречния булевар, където минава Дервишка река и мостовете над р. Камчия при селата Миланово и Хан Крум ще залегнат в плана за превенция на риска.

На това заседание ще стане ясно какви финансови средства може да отдели община Велики Преслав за планираните дейности и с какви обекти и средства ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за борба със стихийните бедствия към Министерски съвет.

Планът, който ще изработи Общинският съвет за превенция е задължителен при кандидатстването пред Междуведомствената комисия. От своя страна общината също е задължена, според новата наредба на Междуведомствената комисия, да предвиди собствени средства и да изготви проекти за гарантиране сигурността на населените места и техните жители.

Всички общини в страната ще трябва да учредят Съвети за намаляване на риска от бедствия, така както това се прави днес във Велики Преслав.

В местната общинска администрация ще се проведе и учебен сбор на Щаба за защита от природни бедствия с отчет за миналогодишната работа и резултатите от нея. На този учебен сбор ще бъдат дадени указания за отбранително-мобилизационната подготовка и гражданската защита на населението за 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама