262,4 млн. лв. са влезли в Столична община за 4 месеца

08:11, 04 май 17 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много добра е събираемостта на приходите от данъци и такси на Столична община през първите 4 месеца на годината, според предварителните данни за изпълнение на бюджета на София, съобщават от СО. Общо 262, 416 млн. лв. са постъпленията до 30 април, което представлява  42 % от годишния план за изпълнение на бюджета и е с 1,966 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на м.г. Положителната тенденция се установи още от началото на 2017 г.

Приходите от имуществени данъци са в размер на 131,46 млн. лв., или с 3,73 млн. лв. повече от миналата година. От данък сгради в хазната на Столична община са постъпили 55, 304 млн. лв., което е 54 % от годишния план. За добрите показатели вероятно има значение и това, че повече столичани са се възползвали от възможността да платят дължимото с 5 % отстъпка до края на месец април. Такава отстъпка имаше и за данък превозни средства, при който изпълнението на годишния план е още по-високо - 61,7 %. Приходите от него са над 49 млн. лв., или с 3,47 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Данъчната кампания за превозните средства тази година започна още на 5 януари, което също помогна за добрата събираемост.

От данъка за възмездно придобиване на недвижими имоти в бюджета са влезли 27 млн. лв. - с близо 105 хил. лв. повече от първите 4 месеца на 2016 г. Според брокери, раздвижване на имотния пазар е започнало в районите, през които минава третата линия на метрото, която се изгражда в момента. Цените на жилищата там вече се покачват, което вероятно ще се отрази и на приходите от данъци при сключване на сделки.

Всичко от данъци до края на април в бюджета на София са постъпили 133, 374 млн. лв. Това е с 4,17 млн. лв. повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от такса битови отпадъци /при нея няма предвидена отстъпка за плащане на пълната сума/, до момента  са над 90 млн. лв., или 47,7 % от годишния план за изпълнение на бюджета. От такси технически услуги постъпленията  са 5,87 млн. лв., което с 933 хил. лв. повече от същия период на миналата година. В това число влиза и таксата за издадени строителни разрешителни, от които приходите са 3,756 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама