40 години Български културен институт „Дом Витгенщайн” – Виена

05:41, 04 май 17 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаден в годините на Студената война, в сърцето на Европа – Виена, в държава зад Желязната завеса, вече 40 години Българският културен институт „Дом Витгенщайн” е неуморният мисионер, който пренася огромното, хилядолетно културно наследство на България и го представя пред австрийци и българи, предава БГНЕС.

Домът, известен със строгостта на линиите и изящната си белота, събира под своя покрив всички, които харесват и обичат пъстротата и елегантността на българското изкуство и култура.

Изминалите 40 години от началото на културната дейност на Дома е прекрасен повод да се върнем към първите събития, с които тази почти разрушена някога сграда е спасена от българската държава и оживява, превръщайки се в средище за представянето на най-ценните постижения на българската духовност. С помощта на повече от 300 архивни материала – снимки и документи – съхранявани в Централния държавен архив, Архива на Министерството на външните работи на Република България, Архива на БКИ “Дом Витгенщайн”, както и в личните архиви на някои от неговите директори и най-активните му сътрудници, се проследяват основни моменти от богатата и многостранна дейност на Дома. Включените в 25-те постера документи се показват за пръв път на широката публика. Автор и куратор на изложбата е Галина Пиндикова. Откриването й е на 4 май от 17.30 часа в Галерия „Средец” и ще остане там до 11 май. От 24 май изложбата ще бъде показана и в БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама