53 работодатели в Разградско са класиране по схемата „Обучения и заетост за младите хора”

15:14, 12 апр 17 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На свое заседание днес комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Разград разгледа и класира подадените заявки от работодатели в региона за участие в схемата „Обучение и заетост на младите хора“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Това съобщиха от областната администрация.

На заседанието, водено от заместник областния управител Ценка Иванова,  присъстваха директорът на Бюрото по труда Христина Кулишева, представители на общините, институции, работодателски организации и синдикатите на територията на областта.

В периода от 28 февруари до 15 март е проведена процедура по набиране на заявки от работодатели за разкриване на работни места по схемата. Финансовият ресурс, определен за област Разград е в размер на 1 138 815 лв. Разпределението на средствата по области е извършено на база на критериите равнище на безработица, относителен дял на регистрираните безработни от целевата група спрямо страната и относителен дял на заявените работни места за областта.

По схемата са подадени 53 заявки от работодатели на територията на областта за 320 работни места. Предвид това, че финансовият ресурс определен за област Разград е достатъчен за финансиране на подадените заявки от работодателите, комисията по заетост ги класира всички и ги предложи за финансиране. Класираните работодатели ще бъдат поканени да сключат договор за осигуряване на заетост.

Целта на проекта е интеграция на безработни младежи до 29-годишна възраст вкл., регистрирани в дирекции „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта на пазара на труда, чрез заетост при работодател или посредством осигуряване на обучения и субсидия за продължителна заетост. Представители на целевата група по проекта са безработни, които са регистрирани в дирекции „Бюро по труда” и са на възраст до 29 г., включително, които не участват в никаква форма на заетост, образование и обучение. С приоритет ще бъдат подкрепяни тези, които са с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в ДБТ от 12 и повече месеца; се регистрирали в ДБТ в следствие от активиране в рамките на операция „Активни“, финансирана от ОП РЧР 2014 – 2020 г. Максималният брой безработни лица, които могат да се наемат от страна на един работодател е десет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама