Следят безопасността на храните в Сливен

14:56, 12 апр 17 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засилени проверки извършват инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Сливен. Проверяват се традиционните за Великден храни – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти. На проверка подлежат и боите за яйца. Това съобщи в ефира на „Фокус” директорът на Областната агенция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев.

Съставени са 8 акта и са издадени 20 предписания. 

Установените нарушения са основно за неспазване на хигиената, продукти с неизвестен произход, изтекъл срок на годност. Предлаганото прясно месо е българско. Замразено агнешко месо се внася основно от Нова Зеландия. Месото се съхранява правилно и е в срок на годност, уточни д-р Пенчев.

На пазара от предлаганите яйца са предимно български и полски. Правилно се съхраняват и са в срок на годност, информира д-р Пламен Пенчев.

Инспекторите проверяват производствените предприятия, кланици, складовете за търговия на едро, големите хранителни обекти, заведения за обществено хранене, магазините специализирани в продажбата на месо.

Няма подадени сигнали от граждани за проверка на великденски храни. Проверките продължават и в четирите почивни дни. 

Гражданите могат да подават сигнали за нередности на дежурните инспектори, чиито телефони са обявени на сайта на Агенцията и на видни места в Кооперативния пазар. Националният телефон, на който могат да се подават сигнали е 0700 122 99, а местният в Сливен  – 044/624 941.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама