Община Русе получава европейско финансиране за три социални услуги

14:37, 12 апр 17 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров подписа днес в София договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Разкриване на общностен център за предоставяне на почасови социални услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Център за социална рехабилитация и интеграция“ в Община Русе“. Административният договор е подписан с Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) 2014-2020 г. в Министерството на труда и социалната политика. Информацията съобщават от Община Русе. 

По проекта ще бъдат обхванати над 100 потребители и социални работници. Предвидени са индивидуални и групови обучения. Те целят да се активират неактивни и безработни участници да си намерят работа, включително като самостоятелно заети лица.

Услугата Личен асистент следва индивидуалните нужди на потребителя, като ще бъдат наети на почасови трудови договори 10 лица, които да обгрижват 10 потребители, чиито близки са трудово ангажирани и не могат да осигурят необходимите грижи във времето на тяхната трудова заетост;

Дейностите, които ще оказват наетите като Социални асистенти 20 души ще са свързани с придружаване на 40 лица до социалните услуги в общността, детски ясли и градини, училища, университет, паркове, забележителности, туристически обекти. Те ще се грижат за социалното включване според индивидуалните нужди и потребности за всяко от децата/лицата, необходими за протичането на нормалния им живот в обществото;

Услугата Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 20 деца също е гъвкава и почасова и включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социални умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот, насочени към потребителите и/или към техните близки.

Реализирането на проекта е в синхрон с приетата областна стратегия за развитие на социалните услуги за период от пет години за област Русе 2016-2020 г. и Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в Община Русе 2016-2020 г. Изпълнението му ще надгради постигнатите добри резултати по Оперативната програма, като даде по-широк обхват и спектър на дейностите за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и техните семейства. Ще се повиши мотивацията им за независим и самостоятелен начин на живот чрез насърчаване на равните възможности за заетост и интеграция на пазара на труда. В същото време ще се улесни достъпа до заетост на уязвими групи, включително и чрез предоставяне на иновативни социални и здравни услуги. Не на последно място ще се предоставят възможности за връщането на пазара на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд възлиза на 391 166,00 лева, а срокът за изпълнение на проекта е 21 месеца. Проектното предложение ще се реализира в община Русе в партньорство със СНЦ „Пегас”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама