Румен Драганов: Туристическите услуги у нас ще поскъпнат средно с 15%

14:28, 12 апр 17 25 578 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Къде избират да почиват българите за Великден и как се отразява съвпадането на източноправославния и католическия празник, говори Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма

Г-н Драганов, къде ще почиват българите по Великден?

- 280 000 са българите, които ще пътуват за Великден. От тях 210 000 ще бъдат в България, а 80 000 – в чужбина. От тези, които заминават за чужбина, основно ще бъдат в Гърция – около 40 000, а 15 000 ще поемат към Европа (7500 в Сърбия и 2500 – в Македония).

Какво показват данните, в сравнение с миналата година? Каква е тенденцията - към ръст или намаление на пътуванията в чужбина, особено като се има предвид сложната геополитическа обстановка?

- По принцип, има увеличение спрямо миналата година и това се дължи на нискотарифните авиокомпании, с които много българи започнаха да пътуват. От началото на годината средномесечно има около 22% ръст на пътуванията на българи в чужбина. Това се отразява и на великденските празници. Най-голямо е увеличението при пътуванията към европейски дестинации - това са тези 22 на сто. По отношение на пътуванията вътре в страната, когато Великден съвпада с 1 май и Гергьовден, тогава има повее и по-интензивни пътувания. Когато е както сега - Великден да съвпада с ученическата ваканция, има повтаряемост на пътуванията. Новото тази година е, че много хотели по морето работят – в „Албена“, „Св. Константин и Елена“, в Поморие и по цялото Черноморие. Около 12 000 и 15 000 хиляди ще бъдат посещенията само по Черноморието, където около 7000 са българите и около 5 500 ще бъдат чужденците, като най-много те са от Румъния. 

- С какви цени ще бъдат посрещнати туристите по хотелите след увеличението на цените на природния газ и тока?     

- Това оскъпяване няма да се отрази на Великденските цени на туристическите услуги, защото закупените пакети са договорени доста по-рано. Впоследствие, в зависимост от дела на електроенергията в различни материали, се очаква да има поскъпване в рамките на 11-17%.

- Как съвпадението на католическия и източноправославния Великден се отразява на пътуванията на чужденци у нас?

Тази година и Пасхата е по същото време, така че това съвпадение ще доведе около 170 000 посещения и те вече започнаха, като дошлите за Цветница ще останат и за Великден. Тук също може да се говори за значителен ръст от около 22 процента на туристите, които идват в България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама