Шуменската библиотека завършва успешна екопрограма

12:50, 12 апр 17 / Култура 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С дискусионни срещи по проблемите на екологията и опазването на водите, с издаване на брошура и организиране на изложба „Синьото богатство водата” Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” приключва работата си по едноименната екологична програма, съобщиха от библиотеката.

Програмата е реализирана с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” и в партньорство с НЧ „Развитие – 1874” във Велики Преслав, НЧ „Просвета – 1928” в с. Троица и СНЦ „АлДоРа” в Шумен.

Пълноцветната брошура „Синьото богатство водата” предлага информация за водата като жизненоважен природен ресурс, за нейното опазване и разумно разходване, както и по-малко известни, любопитни факти за нея. С текст и снимков материал изданието представя още богатството на водните ресурси в община Велики Преслав, които бяха обект на проучване и почистване в рамките на екологичната програма. Представяйки присъствието на водите в местните легенди и фолклор, брошурата предлага и иновативна форми на ековъзпитание, каквато е разглеждането на екопроблемите в контекста на културно-историческото наследство.

Проучванията на водните ресурси в района на град Велики Преслав и с. Троица библиотеката представя и като общодостъпно електронно съдържание в краеведския сайт „Шуменски край”, разработен от институцията през 2013 г. по програма „Глобални библиотеки – България”.

Предвид осъщественото и в другите направления на екопрограмата – провеждане на обучения по темата сред подрастващите в гр. Велики Преслав и с. Троица и осъществяване на практическите дейности в двете селища, свързани с почистване на районите около водните източници, библиотеката отчита като постигнати цели обогатяване на знанията на подрастващите в сферата на екологията и опазването на водите; възпитаване на екологична култура и съзнание; задаване на нов модел на ековъзпитание чрез модерните методи на интерактивното обучение и разглеждането на екопроблемите в контекста на културно-историческото наследство; провокиране на обществената активност по проблемите на екологията; утвърждаване на библиотеката като активен участник в живота на местните общности и създаване на устойчив модел на партньорство и сътрудничество в сферата на екологията и екологичното възпитание. 

Дискусионната среща във Велики Преслав като заключителна проява по екопрограмата бе проведена днес, срещите в НЧ „Просвета – 1928” в с. Троица и в РБ „Стилиян Чилингиров” са предвидени съответно за 13 и 18 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама