Бавят конкурса за шеф на Филмовия център

12:33, 12 апр 17 25 652 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Конкурсът за директор на Националния филмов център, който обяви служебният министър Рашко Младенов, все още не е стигнал до етапа разглеждане на кандидатури. Това показа запитване на Topnovini.bg в Министерството на културата.

От там обясниха, че има кандидати, но все още няма заповед за сформиране на комисия, която да разгледа подадените документи. 

Припомняме, че конкурсът беше обявен почти едновременно с повечето конкурси за директори на културни институции през февруари, а крайният срок за подаване на документи беше 27 март. 

Временно изпълняващият длъжността директор на Националния филмов център Камен Балкански не е кандидат за поста. Това съобщиха за Topnovini.bg от пресцентъра му. 

Изкуствоведът Камен Балкански беше назначен временно, докато трае конкурса през есента на 2015 г., но е там вече втора година.  

Преди него девет месеца на поста се задържа Павел Васев, който също беше временно изпълняващ длъжността. 

Временно изпълняващ беше и  по-предишният директор Георги Чолаков, който цяла година беше глава на киното без конкурс. Последният шеф на НФЦ, избран след конкурс, беше Марин Марчевски. 

Припомняме, че преди две години, когато беше обявен конкурс за директор на Филмовия център, един от кандидатите ,- бивш негов директор Александър Донев, обвини комисията по избора в конфликт на интереси, защото четирима от седемте й члена са продуценти от Националния съвет за кино - орган, назначен от другия кандидат и по това време и.д. директор на центъра Георги Чолаков. 

Националният филмов център финансира проекти в областта на производството, разпространението, промоцията  на български филми и на филми копродукция. Държавното подпомагане на филмовата индустрия за 2017 г. е в размер на 13 200 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама