6 лв. живо тегло за агнета и ярета на пазара в Благоевград

11:56, 12 апр 17 25 1119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

6 лева за килограм живо тегло е цената на агнената на животинския пазар в Благоевград три дни преди Великден. За толкова се предлагат и яретата, предаде БГНЕС.

На Велика сряда на пазара агнета и ярета блееха жално от багажници, купета на леки автомобили, завързани за броните на колите, или просто се въргаляха край пътя. Банкнотите се разменяха между търговци и купувачи сравнително рядко, тъй като сделките се осъществяваха трудно.

Всеки хвалеше стоката си, стопанка предлагаше три ярета, покрити с мрежа в касетки, твърдейки, че ярешкото е за предпочитане пред агнешкото за Великденската трапеза. Тя бе категорична, че гледа животните до есента, след което ще се откаже. „В общината ми казват: куче можеш да гледаш, но коза - не”, оплака се стопанката. „Всичко край града се застроява, няма място за гледане на домашни животни, гонят ни”, оплака се друг.

Като някой харесаше агне или яре, то се мереше на два кантара за по-сигурно. „Сверени са”, гарантираха търговците. Стигнеше ли се до сделка на по-едро, продалите стоката си вдигаха към слънцето едрите банкноти, проверявайки водните знаци.

На сряда-пазар повечето идваха да се видят и поговорят с приятели, отколкото да пазаруват. Ако все пак „имаше сделка”, с вързани крака, агнето или ярето сменяше стопаните си, потегляйки към заколението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама