Ученик от ПГПЧЕ  “Н.Вапцаров“ Шумен се завърна с първо място от AUBG Multitalent Quest

11:14, 12 апр 17 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първо място спечели отборът на Огнян Симеонов от 11А клас на ПГПЧЕ  “Н.Вапцаров“ в дисциплината социално предизвикателство на провелото се в Благоевград състезание AUBG Multitalent Quest, съобщиха от училището. Огнян получава и специалната награда- Лятна академия от University for Kids .

Снимка:ПГПЧЕ  “Н.Вапцаров“ Шумен

„AUBG Multitalent Quest е едно изключително интересно състезание, което препоръчвам на всички ученици от 11-ти клас. То се провежда в два кръга, изцяло на английски език.“ разказва победителят Огнян Симеонов от Езиковата гимназия.

Социално предизвикателство "SOCIAL Challange Hack" е дисциплината в състезанието AUBG Multitalent Quest, в която единадесетокласници от цялата страна трябва да представят амбициозни, уникални, смели и гениални начини за решение на настоящ социален проблем. Всеки отбор представя неговите идеи как да подобрим нашето обществото.

Снимка:ПГПЧЕ  “Н.Вапцаров“ Шумен

Ето и отборът, който спечели - Огнян Симеонов, Симона Колева, Мила Марчева и Даяна Михайлова, известни още като "Label Breakers". Те отбелязаха завидните 97.94%.

 

Снимка:ПГПЧЕ  “Н.Вапцаров“ Шумен

„Първият кръг представлява попълване на онлайн регистрация, която включва въпроси като "Кой е любимият ви предмет в училище и защо?" или "Избройте най-големите си постижения", но най-важната част от този кръг е CV видеото.

Всеки участник трябва да запише видео с максимална дължина 2 минути, където трябва да представи себе си, своите хобита, интереси и постижения. След като отговори на въпросите и видеото е качено, комисия оценява кандидатурата на всеки един участник и избира най-добрите 64 участници, които отговарят на редица критерии, като креативност, амбициозност и др.

Вторият кръг се провежда в кампуса на Американския университет в България, в Благоевград. В него всички класирани ученици се състезават в 4 категории-математика, дебати, социално предизвикателство и спорт/изкуство. Учениците се разпределят в 16 различни отбора за подобряване социализирането между участниците от различни краища на България.

Всеки отбор се състои от 4 души, а всеки участник се явява на две от дисциплините - дебати и социалното предизвикателство. Дебатите  се водят между два отбора като единият подкрепя дадено твърдение, а другият го отхвърля.

Темите са изключително разнообразни и интересни. Темата, по която дебатира моят отбор беше: "Пушенето на публични места трябва да бъде забранено" и ние бяхме опозиция. Уловката при дебатите е, че всеки участник се оценява индивидуално. Дори отборът му да загуби дебата, ако даден участник се е представил много добре, той ще получава високи точки. Другата групова дисциплина е социалното предизвикателстово. В тази дисциплина нашият отбор спечели първо място. 

Нашият отбор дебатира по проблема: "Хората с увреждания имат затруднения да станат част от българския работен пазар." Тук оценяването е групово и еднакво за всички членове от отбора. Едно от най-важните неща е да се сработите като отбор и да можете да представите идеята си ефективно, което не е много лесно с хора, с които срещаш за първи път.

Третата категория е математика. Тя се състоеше от 30 задачи, от които 22 с избираем отговор и 8 с отворен отговор.

Четвърта категория също беше много интересна. При нея участниците избират или да покажат своят артистичен талант - танц, песен, изпълнение на музикален инструмент, или да покажат спортни умения. И двете дисциплини са страхотни, имаше хора с всякакви уникални таланти. Имаше изпъленине на цигулка, гравиране на чаши. В спортната дисциплина се преминаваше трасе с препятствия за възможно най-кратко време.

Снимка:ПГПЧЕ  “Н.Вапцаров“ Шумен

Всички категории показват колко "мултиталантливи" са всички участници и позволяват на всеки да покаже своите умения.

Участието в това състезание беше страхотно. Не само се запознах с много талантливи млади хора на моята възраст, но научих много нови неща и развих своите умения. Препоръчвам това състезание на всеки!“, разказва още Огнян.

Огнян е част от отбора спечелил Златна награда на международното IT състезание Cyberfair, със сайт за скалните забележителности в България (www.rocktreasures.uchenici.bg). Той е участвал в четири проекта по програмата Еразъм+ в Унгария, Полша, Португалия и Чехия. Лауреят е на националната олимпиада по астрономия за 2016 г. Огнян впечатли журито с неговия обстоен и критичен анализ на зададения социален проблем, уточняват още от училището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама