Протестите във Венецуела взеха нова жертва

09:51, 12 апр 17 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

19-годишен студент е загинал във вторник след като бил прострелян по време на сблъсъци между полиция и демонстранти, съобщиха от прокуратурата. Това е втори смъртен случай за седмица при бурните протести срещу левия президент Николас Мадуро.

Даниел Келис е прострелян във врата докато полицаи разпръскват демонстранти, настояващи за отстраняване на Мадуро от власт заради ескалиращата икономическа и политическа криза в страната.

Келис е загинал в ранните часове вчера в северния град Валенсия.

За протестите в понеделник 40 души ще бъдат обвинени в „актове на насилие”, съобщи прокуратурата.

Мадуро се опитва да запази властта си, но Венецуела, която беше водещ износител на нефт, сега потъва в дълбока криза, има най-висока в света инфлация, а основни храни и стоки от първа необходимост изчезнаха от магазините, въпреки че страната притежава най-големите петролни залежи.

Във вторник привържениците на Мадуро също организираха митинг, за да отбележат годишнина, свързана с неговия предшественик и ментор Уго Чавес, и предупредиха, че „революцията отново е в опасност”.

Опозицията обвинява Мадуро, че налага диктатура и настоява властите да насрочат дата за отложените местни избори. Десните сили, които са мнозинство в парламента, искат и референдум за отстраняване на президента преди края на мандата му.

Във вторник телевизията прекъсна прякото излъчване на военен парад с участието на Мадуро, защото президентът беше уцелен от камъни и яйца.

Опозиционните лидери призоваха за масови протести на 19 април. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама