Пекин иска мирно решение за Северна Корея, Тръмп също

08:07, 12 апр 17 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайският президент Си Цзинпин призова за мирно решение на кризата с ядрената програма на Северна Корея. Това стана в телефонен разговор, който той проведе в сряда с американския си колега Доналд Тръмп, съобщи китайската национална телевизия. Това информриа БГНЕС.

По време на разговора Си Цзинпин е заявил, че Китай „призова за решаване на проблема с мирни средства".

По-рано Тръмп заявяваше, че е готов да реши проблема със Северна Корея и без Китай. Но според електронната версия на „Уолстрийт джърнъл” президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да се придържа към подхода за засилване на икономическия и политическия натиск върху Пхенян. Военното решение е далечен вариант.

По информация на източник на изданието, запознат със ситуацията, Тръмп си е изработил подход към КНДР още преди срещата си с президента на Китай Си Цзинпин миналата седмица. Той предвижда натиск върху Пекин с цел да убеди Китай да окаже върху Северна Корея необходимото влияние и да накара Пхенян да спре ракетната и ядрената програма. Ако Китай не направи това, то Вашингтон може да предприеме поредица от мерки, включително да въведе санкции по отношение на Пекин, пише вестникът. Другите варианти за противодействие на КНДР, включително използването на военна сила, засега са второстепенни за Тръмп, посочил източникът на изданието.

Китай ще въведе санкции срещу Северна Корея (КНДР) в случай, че властите в Пхенян проведат нов ядрен опит, според вестник "Чосон илбо" от сряда. Това е съобщил намиращият се в Южна Корея (РК) У Дауей, който е специален представител на Китай за Корейския полуостров.

"Като мерки за въздействие се разглежда спирането на доставката на горива и редица други стоки, както и депортиране на работещите в Китай граждани на КНДР", казал дипломатът, цитиран от вестника. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама