Предстои напрегната среща за американската дипломация в Москва

07:18, 12 апр 17 / Свят 25 208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати и Русия се сблъскаха във вторник по темата за химическата атака в Сирия, за която набеждават Дамаск, както и за съдбата на президента Башар Асад. Това предполага напрегнати разговори в Москва за държавния секретар Рекс Тилърсън. Американският първи дипломат пристига в сряда в руската столица. Това информира БГНЕС.

Часове преди това министърът на отбраната Джеймс Матис обвини сирийския режим за нападението от 4 април „без съмнение”. Американският официален представител дори отиде по-далеч, като поставя под въпрос ролята на Русия, съюзник на Сирия, в нападението, при което загинаха 87 души, включително десетки деца.

Но президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че се готвят „още провокации” с химическо оръжие, което, според него е част от плана срещу Асад. Путин заяви в интервю, че няма доказателства за употреба на химическо оръжие от Дамаск, а има доказателства за агресия срещу суверенна държава (от страна на САЩ).

Това е първото посещение в Русия на американски министър след идването на власт на Доналд Тръмп, който се застъпва за сближаване с Путин.

Руската дипломация се надява на "продуктивни преговори" с Тилърсън, който бе награден преди време от президента Путин. Тогава Тилърсън бе главен изпълнителен директор на петролния гигант ExxonMobil и бе отличен за "конструктивно сътрудничество" с Русия.

Все още не е известно дали Тилърсън ще се срещне с Путин. Най-вероятно е това да се случи, но Кремъл и Държавният департамент отказаха да потвърдят такава среща.

От своя страна говорителят на Белия дом Шон Спайсър направи гаф с изказване, че Асад е постъпил по-лошо и от Хитлер при използването на отровен газ на бойното поле, тъй като през Втората световна война дори нацистите не са го използвали в бойни действия. Рискованото сравнение го вкара в необходимостта да се извинява за думите си.

Всъщност в интервю за телевизия Фокс, което вероятно ще бъде публикувано в сряда, Тръмп прави същия намек, за да подчертае колко „ниско е паднал Асад”, когото нарича „животно” и в същото време определи като най-голямата грешка на Русия подкрепата за него.

Иран, друг съюзник на Сирия, предупреди, че нова военни действия на САЩ срещу Дамаск няма да останат "без отговор", а руската дипломация съобщи за "среща между министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран към края на седмицата в Москва.

В същото време в СС на ООН, Вашингтон, Париж и Лондон предлагат на Съвета за сигурност нов проект за резолюция, призоваваща за разследване на предполагаемата химическа атака. Американските дипломати заявиха във вторник вечерта, че текстът ще бъде гласуван в сряда към 19:00 UTC. Очаква се, според АФП, Русия да наложи вето.

В Сирия въоръженият сблъсък продължава. Стана известно, че там са загинали двама руски военни инструктори. Но не кога и къде. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама