Прототиопът на Русенски университет с амбиции за класиране в топ 10 на Shell Eco Marathon

18:34, 11 апр 17 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбор „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще представи за четвърта поредна година своята визия за интелигентен футуристичен транспорт в Shell Eco-marathon Европа 2017 с амбицията да попадне в топ 10 в категория „Прототипи“, съобщават от учебното заведение. 

Студентите работят по електромобил с изцяло нови елементи, като купето ще бъде изработено от карбон, оптимизирани са геометричните и масовите параметри. Това ще олекоти автомобила в сравнение с предходни години, а целта е да се достигне максимално тегло от 30 кг. Подобрена е и аеродинамиката с цел намаляване на въздушното съпротивление. Ще бъде проектирано и ново окачване с минимално тегло и подобрени характеристики.

„Тази година ще внесем редица подобрения по автомобила. Отново се състезаваме в категория „Прототипи“ с автомобил с електрическа батерия. Фокусираме се върху това да намалим неговото тегло и да постигнем минимален разход на енергия. За целта проектираме нов контролер и ново задвижване. Мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon и да постигнем още по-впечатляващи резултати. Радваме се и на нови попълнения в отбора“, коментира ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Управлението на автомобила е поверено на опитния състезател Илияна Минковска и новоприсъединилата се Елица Накова. Салим Куйтов е капитан на отбора, в чийто състав има също специалисти по електроника, механичната част и безопасността. Екипът има и свой дизайнер, тъй като ще се опита да впечатли съдиите и да грабне награда не само на пистата, но и извън нея. За целта студентите ще се надпреварват в категорията „Дизайн на превозно средство“, която определя най-оригиналното превозно средство на основа на критерии за ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Автомобилът отново носи името DTT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

„Shell Eco-marathon е глобална платформа, която предоставя на младите инженери неповторимата възможност да надминат себе си и да надскочат най-смелите си очаквания при разработването на проекти за интелигентен енергийно ефективен транспорт на бъдещето. Отборът на Русенския университет в категория „Прототипи“ познава трасето в Лондон от миналата година, разполага с необходимите умения и знания, затова нямам съмнения, че ще вложат всичко от себе си, за да подобрят представянето си от предходните състезания“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама