Космическа технология ще помогне на руски учени да разчетат български ръкопис на глаголица

17:58, 11 апр 17 / Свят 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от института за космически изследвания при руската академия на науките ще помогнат на държавния исторически музей да разшифрова български глаголически ръкописи от X-XI век. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Уникалните ръкописи-палимпсести ще бъдат изследвани с мултиспектрална фотография и оригинални алгоритми за обработка на информация, разработени от научен екип. Палимпсестът е древен ръкопис, чийто оригинален текст е отстранен чрез търкане или промиване, а след това страницата е използвана за друг, нов текст.

Глаголическият ръкопис ще бъде сниман със специални камери в различен диапазон – от ултравиолетов до инфрачервен. Това ще даде възможност да се разграничат по-ранните слоеве от по-късните, като и да се разбере в какви условия е било писано.

Камери на аналогичен принцип се използват за изучаване на космоса.

Седем листа от глаголическия ръкопис са били вмъкнати в сръбски ръкопис от XIV век. Най-старият текст е написан на глаголица през в X-XI век в България и съдържа коледно песнопение.

„Запазени са по-малко от 20 раннославянски глаголически паметници, затова пълното разчитане ще бъде събитие от световен мащаб”, се подчертава в съобщението на сайта на руския институт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама