Кипърските преговори започват отново след двумесечна пауза

16:11, 11 апр 17 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на кипърските гърци и турци се съгласиха да подновят преговорите си за обединение, след почти двумесечно прекъсване. Това информира АПФ, цитира БГНЕС. Те се споразумяха за провеждането на четири нови срещи, първата от които ще се състои на 20 април.

„Надявам се, че този нов кръг от преговори ще ни отведе до момент, в който можем да кажем, че има сближаване, което да ни отведе до решение за Кипър“, заяви президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис. „Приветствам подновяването на диалога, по време на който имаше плодотворна обмяна на гледни точки“, допълни той.

Анастасиадис и президентът на непризнатата Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ подновиха преговорите в контролираната от ООН буферна зона на острова под насоките на пратеника на ООН Еспен Барт Айде. Те обаче бяха прекратени през февруари заради спор около чествания в училища на кипърските гърци на референдума от 1950 г. в подкрепа на обединението с Гърция. Тогава Акънджъ прекрати участието си в 22-месечния процес и заяви готовност да се върне към разговорите, след като кипърският парламент миналия петък въведе поправки на закона за честването на еносиса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама