Над 180 000 посещения отчита Регионалния исторически музей във Варна

16:07, 11 апр 17 / Култура 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През миналата година повече от 180 000 туристи са посетили водещите обекти на Регионалния исторически музей във Варна - Археологическия музей, Римските терми и Аладжа манастир. Това съобщи директорът на РИМ проф. Валентин Плетньов при посещението на министъра на туризма Стела Балтова в морската столица. Въпреки че посещенията са с около 20 000 повече в сравнение с 2015 г., броят им не е рекорден – в минали години през същите обекти са преминавали по 200 – 250 хиляди туристи. Част от тях обаче са идвали с круизни кораби, които сега са свили пътуванията си в Черно море, посочи проф. Плетньов.

Министър Балтова разгледа експозицията на Археологическия музей, където има само оригинални експонати от 13 исторически пласта и се съхранява най-старото обработено злато в света, както и много редки артефакти от световно признатата Култура Варна. В момента златните предмети от прочутия гроб номер 34 от варненския некропол гастролират като изложба в холандския град Дордрехт, с който Варна е побратим.

По около 50 000 туристи посещават през лятото Римските терми в центъра на Варна, които датират от ІІ – ІІІ в., стана ясно при посещението на министъра там. Според археолозите потенциалът им е много по-голям. Термите са най-големите на Балканите и четвърти по размер в Римската империя. В момента в съседство се правят разкопки на голяма обществена сграда, чиито стени са с дебелина 1,60 м и се предполага, че учените ще изненадат туристите с още по-впечатляващи открития.

Министър Балтова се срещна и с областния управител Тодор Йотов, който я увери, че вече подготвя водноспасителната дейност на неохраняемите плажове в региона. Срокът за обезпечаването им със спасители е 30 април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама