Борисов предложи на Нинова да стане председател на парламента, тя отказа

15:08, 11 апр 17 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на председателя на БСП Корнелия Нинова да стане председател на парламента, тя отказа, предаде БГНЕС.

Получих предложение от Бойко Борисов да стана председател на Народното събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с лидера на ГЕРБ.

„Отказахме това предложение, защото нашата политика и тези 1 млн. българи, които ни подкрепиха бяха за промяна. Няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Ние не водехме тази борба за постове. Ние я водим принципно и ще я изведем докрай“, заяви Корнелия Нинова.

Тя обясни, че на срещата с ГЕРБ разговаряли по няколко теми и заяви, че коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна. „Алтернативата е реална в лицето на БСП. Съгласие по национални теми с ГЕРБ, но при едно условие. Моля, да се спрат внушения и спекулации, че е възможна обща управленска коалиция между БСП и ГЕРБ. За нас това не е възможно по две причини. Първата е заради разминаване в програмите. Втората е, че ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха. Не е възможно, няма как да предадем тези хора и дни по-късно да направим общо управление с ГЕРБ. Нашата политика за промяна продължава“, увери Нинова.

Тя обясни, че БСП са запознали ръководството на ГЕРБ с политиките, които ще отстояват от следващата седмица в парламента. „Готови сме за внасяне в НС на 10 закона, които представляват предизборната ни програма като реално изпълнение на законотворчество в парламента“, каза Нинова и обясни подробно за всяка политика по отделно.

По темата за доходи и бедност още от първите дни БСП внася и започва дебат за преизчисляване на пенсиите, компенсация на доходите във връзка с увеличение на природния газ, парното, водата, обвързване на майчинството с минимална работна заплата, повишаване на енергийни помощи.

По темата образование внасят алтернативен проект за изменение в Закона за училищно и предучилищно образование, за един учебник, връщане на средствата в държавните и общински училища.

По темата за икономика, всички обещания от кампанията им да са под формата на закона за помагане на българския малък и среден бизнес. По отношение на престъпност и борба с корупцията, внасяме отпадането на маловажен случай в НК, промени в НПК, намаляване на възможността за връщане безкрай пъти на дела. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество от първия ден от работата на НС, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя обясни, че с ГЕРБ по две теми постигнали разум, че трябва да търсят съгласие между всички политически партии-председателството и национална сигурност - вътрешна и външна. „За нас успешното председателство на България е изключително важно, но поставихме и теми, които би трябвало да се поставят като национален приоритет по време на председателството-трудови и социални права на гражданите, младежка безработица, регионални различия, продължаване на кохезионната политика, приемането на България в Шенген“, уточни Нинова.

Според нея председателството трябва да бъде използвано, за да може България да постави и важните за нас национални въпроси. „Условието за такава подкрепа е едно - цялото това съгласие да се случва в парламента. Поставихме условие, ако са съгласни в парламентарна република, НС да е мястото, където се постига това съгласие, дебатът да се води тук, решенията по председателство и национална сигурност да се вземат в залата с общо съгласие от всички партии в НС, с общ документ или декларация, които да изразяват национална позиция и съгласие. Те приеха това. Да се прехвърли тежестта на вземане на решения в парламента“, посочи Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама